14 april 2023 | Tilburgse ereprent voor Tilburgse Kunstkring

Ereprent voor de Tilburgse Kunstkring.                                                   Foto: Joris Buijs

Op 10 december 1947 werd in het toenmalige café ‘De Valk’ aan de Korvelseweg in Tilburg de ‘Amateurs Kunstkring van de Kunstvrienden’ opgericht. Deze vereniging, die nu de ‘Tilburgse Kunstkring’ heet, heeft als doel het bevorderen en verbeteren van de beoefening van de beeldende kunst door de leden. Zij doet dit door het organiseren van studieavonden, tentoonstellingen en het geven van voorlichting door middel van lezingen, filmavonden, excursies en museumbezoeken.

De vereniging heeft op dit moment 55 leden en zit in het verleden op diverse plekken in Tilburg. Op dit moment zit de Kunstkring in de Nijverstraat in Tilburg. Vele exposities werden in de loop der jaren georganiseerd en er zijn heel wat mensen lid geweest van de Tilburgse Kunstkring. Waaronder een paar later zeer bekend geworden kunstenaars zoals Jan van den Berg en Ans Markus. Vele bekende kunstenaars hebben het initiatief van de oprichters gesteund. In de beginjaren waren dat onder andere Nico Molenkamp, Neel de Kort, Theo van Delft, Jan van Riel, Frans Mandos, Toon Merkelbach, Gé Hurkmans en Joost Sicking. De portretschilder Jan Asselbergs heeft de vereniging meer dan 25 jaar begeleid. Tijdens de jubileumtentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum worden van elk lid 2 werken tentoongesteld. Eén uit hun beginperiode bij de Kunstkring en één recent werk. Een aantal leden is al meer dan 40 jaar lid. 

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.